Arganovo ulje za nahranjenu kožu sa vidljivo manje bora

Zamislite plod toliko hranljiv, da se koze penju na drvo kako bi ga jele. U tom malom plodu nalazi se koštica koja nam daje blagotvorno arganovo ulje. Feničani su oko 1550. p.n.e. zabeležili da lokalno stanovništvo Maroka koristi arganovo ulje kako bi prolepšali kožu.  Istraživač Leo Afrikanus je 1510. naišao na arganovo ulje na proputovanju Marokom. Tako je ulje stiglo u Evropu, gde su samo oni najbogatiji mogli da priušte ovo skupo, retko i egzotično ulje. Danas, 3.500 godina nakon prvog poznatog spominjanja arganovog ulja u tekstu, žene Berbera iz južnog Maroka poznate su po svojoj egzotičnoj lepoti. Tajna njihove lepote sigurno je vezana za primenu ovog zlatnog ulja na lice, telo i kosu.
Marokanci generacijama presuju orašaste plodove da bi dobili dragoceno arganovo ulje. Koriste ga u ishrani, za tretiranje rana i ublažavanje osipa, i kako bi negovali i ulepšavali kožu i kosu. Spororastuće drvo argana je toliko korisno za zajednicu i poštovano, da je 1998. šuma argana u Maroku stavljena pod zaštitu UNECO.

Vitamini i esencijalne masne kiseline u ulju

Arganovo ulje obiluje masnim kiselinama – oleinskom ( omega 9) i linoleinskom (omega 6). Omega 6 pomaže koži sklonoj aknama kojoj obično nedostaje linoleinska –omega 6 esencijelna kiselina u sebumu. Arganovo ulje može sadržatu 35-40 % linoleinske kiseline i 42-48% oleinske kiseline. Dok omega 6 redukuje upale i akne, povećavajući vlažnost kože, omega 9 može da unapredi propustljivost kože i pomogne da ostali sastojci lakše prodru u kožu. Takođe, ovo ulje ne začepljuje pore. Arganovo ulje je tako blagotvorno jer je, pored ostalog, bogato vitaminom A i vitaminom E. Ono je takođe bogato antioksidansima i Omega 6 esencijalnim masnim kiselinama. Istraživači su potvrdili da arganovo ulje ublažava upale i hidrira kožu.
Tokoferol iz vitamina E pomaže u proizvodnji ćelija, i unapređuje zdravlje kože i kose. To je razlog što proizvođači uključuju arganovo ulje kao sastojak u svoje vrhunske anti-aging preparate.

Redukuje bore, bori se protiv akni, regeneriše

Ulje se može koristiti u sastavu noćne kreme, jer obezbeđuje hidrataciju kože, koja je ujutru baršunasta, nahranjena i nije masna.
Arganovo ulje se brzo absorbuje i ne ostavlja masnoću. Takođe se može bezbedno upotrebljavati i za predeo oko očiju. Vitamin A i vitamin E koji se nalaze u arganovom ulju mogu da pomognu u redukovanju finih bora i obezbede hidrataciju ovog osetljivog područja. Studija iz 2015. potvrdila je da arganovo ulje može imati ati-aging efekte.

 

Arganovo ulje se može koristiti za toniranje kože, a takođe se može upotrebljavati za nežan piling uz dodatak, npr. smeđeg šećera.
Koristi se protiv akni, jer linoleinska kiselina kojom je bogato arganovo ulje, redukuje upale, ali takođe i osipe, infekcije, ujede insekata, pomažući da se oštećena koža umiri.
Može se koristioti protiv strija, unapređujući elastičnost kože. Vitamin A i vitamin E pomažu u podmlađivanju kože i istovremeno hidriraju.
Zbog ovih svojstava, arganovo ulje je nezaobilazno u nezi kože, kose i noktiju, i može se nanositi samo, ili može biti jedan od vrednih sastojaka kozmetičkih preparata koje redovno koristite.

Možda ti se takođe svidi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *