Bilje sa kanabinoidima

Kanabisovo ulje postalo je veoma aktuelno. Da li zaista ima terapeutsko dejstvo? Ovo pitanje, kao i zakonske regulative vezane za proizvode od kanabisa, čini ulje od kanabisa (konoplje) kontroverznom temom. Utvrđeno je da kanabinoidi iz kanabisa deluju povoljno na zdravlje, i mogu da pomognu kod mnogih stanja, od kardiovaskularnih bolesti, do anksioznosti i epilepsije.

Da bi se izbegli neželjeni efekti psihoaktivnog kanabinoida THC koji se takođe nalazi u kanabisu, istraživači se sve više bave CBD-om. Otkriveno je da kanabinoidi deluju kao ligandi koji se vezuju za proteine i moduliraju receptore u telu i posebno u centralnom nervnom sistemu. Ali, da li ste znali da ima biljaka koje oponašaju biološku aktivnost kanabinoida? Te biljke sadrže supstance koje su ,,kanabimimetičke”, što znači da, iako nemaju istu molekularnu strukturu kao kanabinoidi, imaju slično dejstvo na telo. I ,,lažni” kanabinoidi iz ovih biljaka i kanabinoidi, deluju na na endokanabinoidni sistem.

Šta je endokanabinoidni sistem?

To je biološki sistem koji imaju svi kičmenjaci i sastoji se od neurotransmitera koji se vezuju za kanabinoidne receptore u centralnom i perifernom nervnom sistemu i enzima. Zapravo, to je biohemijski komunikacioni sistem u našem telu, i danas se smatra da je jedan od najvažnijih fizioloških sistema koji utiče na naše zdravlje. EKS se sastoji od endokanabinoidnih receptora na koje deluju kanabinoidi iz kanabisa, ali i iz drugih biljaka.

1.Esencijalno ulje ruzmarina, crnog bibera, ylang-ylanga, lavande, cimeta i karanfila.

Terpeni, moilekulil koji daju aromu u esencijalnim uljima deluju na receptore endokanabinoidnog sistema CB2, koji se uglavnom nalaze u imunom sistemu. Esencijalna ulja crnog bibera, lavande, karanfila, ruzmarina i cimeta sadrže  seskviterpenoid βCP. On se vezuje za CB2 koji pokreće fiziološku reakciju. βCP se nalazi u kanabisu i u sesencijalnim uljima mnogih biljaka. Esencijalna ulja koja sadrže βCP imaju prirodan kanabimimetički efekat i mogu se koristiti liogand cb2 receptora koji ima protivupalno dejstvo i koji popravlja imunitet.

2. Ehinacea

Ehinacea je biljka poznata kao prirodni lek. Koristi se protiv različitih infekcija i prehlada. Takođe, moćan je antikancerogeni agens i smanjuje digestivne tegobe. Ehinacea sadrži jedinjenja N-aciletanolamine koji spadaju u masne kiseline. Kada se vežu za CB2 receptore pomažu u regulisanju imunoloških funkcija i smanjuju upale.

3. Tartufi

Tartufi su gljive jakog mirisa koje rastu pod zemljom. Najnovija istraživanja pokazuju da tartufi, posebno crni tartufi  sadrže anandamid, osnovni metabolički enzim endokanabinoidnog sistema. Anandamid je supstanca koja se prirodno nalazi u našem telu, to je neurostransmiter odgovoran za dobro raspoloženje. Studije pokazuju da anandamid utiče na plodnost, pamćenje, apetit i popravljaju raspoloženje.

4. Kakao

Kao i crni tartufi, seme kakaa sadrži anandamid, neurotransmiter poznat kao “molekul blaženstva”. Kakao takođe deaktivira enzim (FAAH) koji razlaže anandamid. Ovo omogućava da u organizmu ima više anandamida, što ima efekat na raspoloženje.

5. Smilje

Smilje je poznato kao biljka sa protivupalnim, antioksidativnim, antibakterijskim, antigljivičnim svojstvima. Ova biljka je hiljadama godina korišćena kao lek, a danas se esencijalno ulje smilja koristi za imunitet i za stabilizaciju raspoloženja. Smilje je biljka sa najviše “lažnih” kanabinoida  – kanabigerola CBG i kanabigerolne kiseline CBGa. Ove supstance spadaju u fitokanabinoide, i potrebno je još istraživanja kako bi se preciznije utvrdilo njihovo dejstvo na organizam.

Možda ti se takođe svidi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *