Branko N. (48) iz Beograda: Konačno sam se rešio bola!

 Posle 15 godina, konačno mirno spavam, ne bole me krsta!

Jedno pismo nam je siglo kao komentar, i ovde ga sažeto prenosimo, jer mnogi pate upravo od neuropatskog bola. On se obično manifestuje kao „žiganje” u donjem delu leđa, „fiskanje” i „sevanje” tamo gde su nekad bile povrede, hronični bol bez očiglednog uzročnika, koji može biti i u vratnom delu kičme ili glavi.

Bol u donjem delu leđa

– Imao sam nekoliko povreda kao mladić, ali ništa strašno, kaže Branko. Već u svojim tridesetim sam počeo da osećam s vremena na vreme bol u leđima, i to svaki put kad se menja vreme. Nisam mogao da mu nađem uzrok, i počeo sam da pijem lekove protiv bolova kad god bi me zabolela leđa, a to se sve češće dešavalo. Bolovi su se uglavnom pojavljivali uveče, kada bih posle celog dana sedenja na poslu došao kući i ispružio se u krevetu.

Mazao sam i popularne lekove koji navodno mogu da reše reumatski bol. To bi trenutno olakšalo moje tegobe, ali bol bi se uvek vraćao. Dakle, imao sam neko privremeno rešenje, ali nisam nikad rešio stvar.

Ulje konoplje mi je pomoglo

Od prijatelja sam saznao o ulju konoplje i kanabinoidima. Do tada sam mislio da je to isto što i unositi ulje od marihuane. Ulje na bazi konoplje moj prijatelj nabavio je iz inostranstva, jer je imao teži oblik ekcema koji nije mogao da izleči.

Kada mi je rekao da to isto ulje može da mi ublaži, pa čak i potpuno odagna bol, bio sam u neverici.

Godinama sam živeo sa bolom, koji doduše nije bio svakodnevan, ali je bio uporan i mislio sam da sam na njega osuđen za ceo život.

Prijatelj me je konačno nagovorio da probam, objasnivši mi da ulje ne sadrži THC koji je psihoaktivan. Napokon, radilo se o potpuno prirodnom proizvodu na bazi bilja, koji nije imao posledice na želudac i bubrege kao lekovi protiv bolova koje sam godinama koristio. Pomislio sam: „Zašto da ne!”

Nakon 2 meseca uzimanja kapi od konoplje na bazi CBD-a, bol se nije vraćao.

Ranije se bol javljao svakih 7 dana, u zavisnosti od toga koliko sam sedeo na poslu, a to je bilo nekad i po 9 sati. Kada sam počeo da uzimam kapi, bol se javljao sve ređe, a nakon dva meseca nakon prvog uzimanja, primetio sam da uopšte više ne koristim tablete protiv bolova – napisao je Branko.

Veliki broj različitih bolesti je praćen neuropatskim bolom zbog čega su epidemiološka istraživanja na ovu temu komplikovana i veoma skupa. Tačnih podataka o broju obolelih od neuropatskog bola u našoj sredini nema. Istraživanje koje je obuhvatilo skoro 15000 stanovnika šest Evropskih zemalja je pokazalo da od neuropatskog bola pati 6-7,7% stanovnika Evrope. Ukoliko ove podatke primenimo na našu sredinu, broj obolelih na teritoriji Srbije bi mogao da bude blizu 500 000. Pomenuto istraživanje je pokazalo da su najčešći uzroci neuropatskog bola oštećenje perifernih živaca usled šećerne bolesti što je zabeleženo kod više od četvrtine ispitanika, zatim bol posle infekcije virusom herpesa, bol usled karcinoma ili posle odstranjivanja dojke zbog maligne bolesti. Značajan broj obolelih je patio od hroničnog neuropatskog bola u leđima.

Možda ti se takođe svidi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *