Hijaluronska kiselina: zašto je idealna za stariju i suvu kožu

Da li je vaša koža žedna? Zateže vas ili svrbi? Pošto nam prava zima tek predstoji, pretpostavljam da ćete tek osetiti njene prave efekte na svojoj koži. U prilog joj ne ide ni stalno naglo menjanje temperature, kad izađete iz stana napolje, pa uletite u kancelariju. Dobra vest je da danas postoje proizvodi za negu koji mogu da nahrane vašu kožu i da joj vrate vlažnost. U tim preparatima ključni sastojak je hijaluron. Verovatno već znate otprilike šta je to, ali verovatno ne znate koliko je moćan za hidrataciju.

Šta je hijaluronska kiselina?

“Kiselina” nije ono što želite da čujete kad se radi o  vašem napaćenom lilcu, ali hijaluronska kiselina nema efekat da peče, kao što npr. alfa ili beta hydroksidne kiseline, koje vrše piling. Hijaluronska kiselina se prirodno nalazi u vašem telu, u vašim zglobovima, očima, i naravno – koži. Kakvu ulogu ima u koži? Lekari kažu sledeće: “Hijaluronsku kiselinu proizvode ćelije kože fibroblasti, iste ćelilje koje stvaraju i kolagen. To je ključni molekul kad se radi o hidrataciji, jer apsorbuje vlažnost i do 1000 puta veću od svoje težine.” Dakle, možemo da zamislimo hijaluronsku kiselinu kao sunđer u vašoj koži koji zadržava vlagu i čini da vaše lice izgleda osveženo i zdravo.

Šta hijaluronska kiselina zapravo radi?

Iako se hijaluronska kiselina prirodno ne nalazi na površini kože, već u dubljem sloju, dermisu, kada se primeni na površinu kože putem kreme, fantastično vlaži kožu. Kad nanesete hijaluronsku kiselinu, ona deluje kao humektant – sredstvo koje zadržava vlagu. U suštini, deluje kao da ste uzeli veliki gutljaj vode za vaše lice, što izravnava fine linije, čineći kožu čvršćom, zaglađujući čak i najgrublje suve delove kože. Takođe, koža ima više volumena, deluje punije, glatkije i mladalački zrači. Hijaluronska kiselina je i popularan sastojak za “filere”. Hijaluronski fileri se koriste da nadoknade volumen koji lice prirodno gubi s godinama,  imaju efekat podizanja i ističu konture. Zato je nezaobilazan sastojak anti-age preparata.

Kako se koristi?

Humektanti kao što je hijaluronska kiselina nalaze se obično u tečnom stanju (tečni serumi) i brzo se absorbuju, dok kreme ili ulja (emolijanti) služe da čuvaju vlagu duže, da je “zaključaju”, kako ne bi isparila i kako bi efekti trajali duže. Važno je kombinovati humektante sa masnijim sastojcima, jer oni čuvaju vlažnost. Zato mnoge kreme objedinjuju i humektante i emolijante.

Ukoliko je vašoj koži potrebna dodatna hidratacija, ako vam je koža gruba, ili je vašem licu potrebno da povrati mladalačke konture, preparati sa hijaluronom bili bi pravi izbor za vas.

Možda ti se takođe svidi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *