Jojoba za hidrataciju kože i anti-age efekat

Jojoba, blagotvorni sastojak kozmetičkih preparata, dolazi iz semena biljke Simmondsia chinensis (jojoba) koja prirodno raste kao žbun u južnoj Kaliforniji i u Meksiku. Iako je često nazivaju uljem, to je zapravo tečni biljni vosak, i koristi se u narodnoj medicini tog podneblja za brojna oboljenja. Indijanci su koristili jojobu za bolne rane i uboje. Lovci su žvakali jojobu kada bi se našli na negostoljubivom terenu jer je veoma dobro suzbijalo osećaj gladi.

Danas, jojoba se koristi uglavnom za tretiranje akni, psorijaze, opekotina od sunca i ispucalu kožu. Takođe je koriste oni koji gube kosu jer pospešuje njen rast. Zapravo, jojoba je emolijent (hidrira kožu), umiruje kožu glave i otčepljuje folikule dlake. Poznato je da je “ulje” jojobe osnova za različite kozmetičke proizvode, ali je zapravo efikasno hidrirajuće sredstvo sa sopstvenim blagovornim efektima.

Upotreba ulja jojobe

Zbog toga što je veoma korisna za kožu i kosu, jojoba se dodaje proizvodima za negu lepote.

Hidratacija kože i hidratacija kose postižu ako se nekoliko kapi primeni na lice ujutru i uveče, ili na prosušenu kosu nakon pranja. Za ublažavanje bora utrljava se na bore direktno, a takođe se može koristiti za uklanjanje šminke tako što se nanese 3-5 kapi na vatu za čišćenje lica. Ulje jojobe se koristi i za negu usana, kad god im je potrebna dodatna nega. Takođe je nezaobilazan sastojak kozmetičkih preparata i zato što deluje protiv infekcija.

Zdravlje kože i anti-age efekat

Ulje jojobe ne začepljuje pore. Iako možete pomisliti da ulje formira sloj na koži koji može da napravi problem, jojoba zapravo čisti i štiti kožu. Ulje je bogato jodom, koji se bori protiv štetnih bakterija koje su glavni uzročnik infekcija.

Antioksidansi prisutni u jojobi ublažavaju fine linije, bore, i prirodno usporavaju znake starenja.

Jojoba takođe može da ubrza zarastanje rana i stimuliše sintezu kolagena, kako je navedeno u studijama. Istraživanja su otkrila da jojoba sadrži tokoferole, koji su forma vitamina E. Vitamin E učestvuje u eliminaciji slobodnih radikala. Pored vitamina E, jojoba sadrži kompleks vitamina B.

Hidratacija kože

Naše lojne žlezde u koži luče masnu materiju zvanu sebum. Tekstura i upotreba sebuma je veoma slična ulju jojobe. Kako starimo, naše lojne žlezde luče sve manje sebuma, što dovodi do suvoće kože i kose, i konačno može dovesti do perutanja skalpa.

Jojoba igra važnu ulogu jer zbog svoje molekularne stukture ova masnoća savršeno odgovara koži, i kada je potrebno nadoknađuje sebum koji koža prestaje da luči u određenim godinama. S druge strane, u pubertetu (kada sebuma ponekad ima previše), jojoba može otkloniti njegov višak. Jojoba ima moć da izbalansira nivo masnoće. Zato pruža značajnu pomoć kod ekcema, akni i pomaže kod regulisanja masnoće kože.

Ulje jojobe je emolijentno, što znači da hidrira kožu i sprečava iritacije, zaglađujući pritom hrapave površine na koži. Suva koža može da bude uzrokovana gubitkom vlažnosti u površinskim slojevima kože. Ulje jojobe formira sloj koji “zarobljava” vlažnost. Može se koristiti na kosi i koži i potpuno je prirodno.

 

Možda ti se takođe svidi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *