Kiseonik – da li je dobar za vašu kožu?

U svetu kozmetike i kozmetologije veoma su popularni tretmani kiseonikom. Istraživali smo da li je kiseonik dobar za kožu, i na koji način deluje? Da li zaista može da poboljša kvalitet kože ili je stvar zapravo suprotna i kiseonik vodi propadanju kože? U potrazi za odgovorom naišli smo na zanimljiv tekst koji razgraničava oksigenaciju i oksidaciju i jednostavnim jezikom ih opisuje. Dermatolog Ava Shamban objašnjava mehanizam delovanja kiseonika u stabilizovanom obliku na ćelije kože.

Oksigenacija = oživljavanje tkiva

Oksigenacija se, kaže doktor Shamban, dovodi u vezu sa disanjem i krvotokom. Bilo da se nalazi u koži, ili u ostalim tkivima u telu, bez kiseonika nema života – on je ključan za zdravlje i opstanak ćelija. Mlada koža dobija dovoljno kiseonika. Kako stari, koža gubi sposobnost da zadrži i iskoristi kiseonik za normalne metaboličke procese, kao što su obnova i proizvodnja kolagena i elastina.

Ono što tretman kiseonikom može da uradi jeste da poveća količinu dostupnog kiseonika koži, pojačavaju cirkulaciju, stimulišu regeneraciju, ostavljajući  ten hidriran, čvrst i revitalizovan. Visoke koncentracije kiseonika takođe pokreću procese samoregeneracije. Štaviše, u sredini bogatoj kiseonikom, bakterije, virusi i gljivice jednostavno ne mogu da prežive.

Takođe, ukoliko se koža redovno snabdeva kiseonikom, daje još bolje efekte.

Oksidacija= propadanje tkiva

Oksidacija je, kada se govori o telu, proces propadanja i dešava se kada ćelije prerađuju kiseonik, odnosno koriste ga za svoje metaboličke procese. Znaci oksidacije su i kada jabuka požuti, metal zarđa, ili se pojave pege na koži od sunca. Dok je oksidacija prirodan proces bez kojeg nema života, 1-2% ćelija se ošteti u procesu i pretvori u slobodne radikale. Slobodni radikali su nestabilni molekuli koji žele da pruzmu elektron koji im nedostaje i time destabilizuju okolne molekule. Ako vam to ništa ne znači, objasnićemo plastično: kada se pogledate u ogledalo, videćete bore, pege, kožu koja gubi čvrstinu, što je sve odraz oksidacije.

Zato treba unositi antioksidanse.Oni se mogu nanositi kao serumi i gelovi na kožu, ili se mogu unositi kao suplementi, dakle iznutra. Kiseonik, neophodan element za preživljavanje, tako ima dve strane. S jedne strane, on može da putem oksigenacije popravi vaš ten, a s druge uzrokuje oksidaciju, koja ne(mora) da se vidi na vašem licu.

Možda ti se takođe svidi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *