Kolagen za kožu – šta kaže nauka?

Da li suplementi kolagena deluju? Šta kaže nauka? Laičkim jezikom rečeno, kolagen je „lepak” koji vezuje sve u našem telu – odnosno protein koji učestvuje u formiranju vezivnog tkiva svih struktura u organizmu. Kolagen povezuje pojedine kosti i zglobove, gradi ovojnice oko organa, povezuje kožu sa strukturama ispod nje, obavija mišiće i pojedine mišićne grupe, oblaže i štiti krvne sudove i nerve, tako da, osim potporne, ima i nutritivnu ulogu.

Kolagen je ključan za kožu: čini je glatkom i zategnutom

Vaše telo proizvodi kolagen svakoga dana (čak i sada). Ali posle 25. godine života, produkcija kolagena se usporava, što dovodi do pojave znakova starenja kao što su bore, opuštena koža i bolni zglobovi.

Nažalost, s godinama vlakna kolagena gube na elastičnosti zbog čega se koža opušta i na njenoj površini se pojavljuju plitke i duboke bore. Kada smo mladi, kolagen čini oko 75 % dermisa. Međutim, proizvodnja kolagena počinje da se smanjuje u dvadesetim godinama starosti, i do osamdesete, opadne do 70%! Tokom godina, hijaluronska kiselina, kolagen i elastin prolaze kroz promene, što dovodi do finih linija na koži, bora, grube kože, staračkih pega, opuštene i olabavljene kože. Taj proces je zapravo starenje kože.

Možete donekle nadoknađivati kolagen tako što ćete jesti npr. čorbu od kostiju ili iznutrice. Ali koliko je to privlačno, i da li imate vremena da satima kuvate čorbu od kostiju na tihoj vatri? Niko nema vremena za to. Suplementi kolagena omogućavaju nam da dobijemo proteine koji doprinose vitalnosti celog tela.

Suplement kolagena može da redukuje bore, podržava zglobove i bori se protiv znakova starenja. Ali, da li kolagen u obliku dodataka ishrani stvarno deluje? Nauka kaže: da.

Kako deluje hidrolizovani kolagen?

Fibroblasti su specijalizovane ćelije u vašem telu koje proizvode kolagen. Da bi mogli da proizvode kolagen, potrebne su im gradivne materije – amino kiseline. Hidrolizovani kolagen, odnosno peptidi kolagena daju vašim fibroblastima neophodne aminokiseline, tako da mogu da proizvode više kolagena. Hidrolizovani kolagen je već razložen, (male molekularne težine), pa je lakše vašem telu da ga apsorbuje i iskoristi. Istraživanja su potvrdila da se po unosu hidrolizovanog kolagena, povećava njegova količina u krvi.  Fibroblasti snabdeveni aminokiselimama vode većoj proizvodnji kolagena, što pozitivno utiče na vašu vitalnost i zdravlje.

Vaše telo koristi kolagen na mnogo načina

  • Za kožu: kolagen se koristi da izglađuje bore, poveća hidrataciju kože i poboljša elastičnost kože. Ima ga 75% – 80% u dermisu, srednjem sloju kože. Ovaj sloj daje koži punoću i čvrstinu.
  • Za kosu i nokte: omogućava brži rast kose i učvršćuje nokte sklone pucanju.
  • Za zglobove: Smanjuje bol u zglobovima, očvršćava zglobove, omogućava bolju fleksibilnost.
  • Kosti: Očvršćava i pomaže u formiranju novih kostiju.

Kolagen možete unositi putem suplemenata, odnosno dodataka ishrani, koji su dostupni u različitim ukusima, i bez dodatog šećera. To je najbrži i najukusniji način da nadoknadite kolagen, koji se  kako starimo, prirodno proizvodi u sve manjoj meri. Potvrđeno je da je dodatni unos kolagena neophodan kako bi se očuvalo zdravlje i pokretljivost zglobova, lepota kože, kose i noktiju.

Zaslužili ste da budete u najboljoj formi  i da se osećate sjajno. Dodatak kolagena ishrani omogućava vam da se podmladite iznutra.

 

Možda ti se takođe svidi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *