Kopriva protiv upala i uvećane prostate

kopriva

Kopriva (Urtica dioica) ubraja se u jednu od najcenjenijih lekovitih biljaka i koristi se hiljadama godina u medicini i ishrani. Poseduje antibakerijska, antivirusna, protivupalna, diuretička svojstva, smanjuje bol i zaustavlja krvarenje. Sadrži dragocene nutrijente:

  • Vitamine: C, A, K kao i vitamine iz B grupe
  • Minerale: kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, kalijum i natrijum
  • Masne kiseline: linolna, linolenska, palmitinska, stearinska, oleinska kiselina
  • Aminokiseline: sve esencijalne amino kiseline
  • Polifenole
  • Pigmente

Mnogi od ovih nutrijenata deluju kao antioksidansi u telu. Antioksidansi su molekuli koji pomažu ćelijama da se odbrane od slobodnih radikala. Slobodni radikali štete celom organizmu. Oni dovode do prevremenog starenja organizma i različitih bolesti. Studije pokazuju da ekstrakt koprive može podići nivo antioksidanasa u krvi.

Redukuje inflamacije

Kada u organizmu postoji upala, to znači da se telo bori protiv infekcije. Inflamacije, tj.upale koje potraju, mogu naneti veliku štetu organizmu. Kopriva sadrži različite sastojke koji mogu da redukuju upale. Istraživanja su pokazala da kopriva može olakšati simptome upala, kao što je artritis.

Kopriva ubrzava izlučivanje tečnosti iz organizma. Tako utiče i na regulaciju krvnog pritiska. Pored toga, stimuliše rad jetre i pankreasa, pomaže kod oralnih i kožnih infekcija. Kopriva doprinosi regulaciji nivoa šećera u krvi, pomaže kod nesanice i nervoze.

Protiv simptoma uvećane prostate

Uvećana prostata (benigna hiperplazija prostate ili BHP) je stanje koje nastaje kada se prostata uveća, potencijalno usporavajući ili blokirajući protok mokraće. Naučnici nisu sigurni šta je uzrok ovom stanju, ali ono može da dovede do velikih neugodnosti prilikom mokrenja. Učestalost BHP-a se povećava s godinama. Tako, oko 50% muškaraca starosne dobi 51-60 godina pati od uvećane prostate i imaju različitih problema sa mokrenjem.

Nekoliko studija ukazuju na to da kopriva može pomoći u tretiranju BHP-a. Takođe, istraživanja pokazuju da ekstrakt koprive pomaže u tretiranju akutnih i hroničnih urinarnih tegoba.

Kopriva je rasprostranjena u našim krajevima, pa se oduvek koristila u narodnoj medicini. Konzumira se kao čaj, ali se od koprive mogu napraviti i mnoga ukusna jela, kao što su čorbe, supe, rolati, pite… Kopriva je sastojak mnogih čajnih mešavina i suplemenata koji se konzumiraju kao pomoć pri lečenju navedenih simptoma.

 

Možda ti se takođe svidi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *