Moćno ulje industrijske konoplje

Jedna od super namirnica na tržištu – ulje industrijske konoplje sve više dolazi u fokus zbog svojih nutritivnih vrednosti, kanabinoida koje sadrži, terpena, flavodnida i esencijalnih masnih kiselina.

Ulje konoplje je jedini poznati prirodni izvor gdje je razmera sadržaja Omega 6 i Omega 3 ista kao u ljudskom organizmu (1:3). Po pitanju omega kiselina ono je savršeno odgovarajuća prirodna namirnica.
 
Ulje konoplje sadrži, pored ostalog, izuzetno važnu  Gama linolensku kiselinu, poznatu kao “super nezasićena masna kiselina”, koja reguliše hormonalni status organizma. Esencijalne masne kiseline (tzv. “zdrave masnoće”) su od  vitalne važnosti  za ljudsko tijelo, ali moraju se unositi hranom  jer telo ne može samo da ih proizvede. One deluju na različite  mehanizme: kontrolišu imunološki sistem i njegovu reakciju na razne bolesti, štite ćelijske membrane od oštećenja, optimizuju metabolizam, kontrolišu kardiovaskularni sistem, utiču na stanje kože itd.
Ovo čudesno ulje je napravljeno od proteinskih semenki industrijske konoplje koje su bogate polinezasićenim masnim kiselinama omega-3 i omega-6, vlaknima, mineralima i vitaminima. Neverovatno je da samo nas  samo jedno ulje može snabdeti sa toliko moćnih, korisnih supstanci.
Pogledajmo neke od ključnih dokazanih svojstava ovog ukusnog prirodnog ulja:

Održavanje kose i kože

Konopljino ulje je veoma moćno sredstvo u borbi protiv starenja. Zbog prirodno visokog nivoa omega-3 i omega-6 masnih kiselina, ulje je odlično za hidrataciju i omekšavanje kože, pružajući posebno dobre rezultate kod suve kože, noktiju i kose. Iz ovih razloga se često može naći i kao sastojak nekih regeneratora za kosu, ali možete takođe i da napravite sopstvenu prirodnu masku od konopljinog ulja – samo nakon toga morate dobro isprati kosu. Jedna naročitno bitna osobina konopljinog ulja je sposobnost da podstakne elastičnost kože i nivo hidratacije u ćelijama kože – pomažući koži da bude mekša, hidrirana i mlađa u celini, sa energičnim izgledom.

Hormonalni balans

Ulje konoplje sadrži važnu komponentu koja se zove gama-linolenska kiselina (GLA) koja se pretvara u prostaglandin PGE1; Hormon koji štiti hormonsku ravnotežu i pomaže zdravlju, pogotovo tokom menopauze. Jedino konoplja daje jestivo seme koje utiče na ovaj način, tako da je ulje veoma važno za žene.

Smanjuje holesterol

Kao što je već rečeno, zbog ravnoteže Omega-3 i Omega- 6, koje se nalaze u konopljinom ulju, ono nam može pomoći pri održavanju niskog nivoa holesterola podstičući vaš metabolizam. Brži metabolizam omogućava vašem telu da brže sagori masti i sprečava oštećenja i zadržavanje naslaga na zidovima arterija, koje mogu da izazovu zdravstvene probleme.

Idealno za vegeterijance

Vegeterijanci i vegani često pokušavaju da dobiju optimalni balans omega masnih kiselina u svojoj ishrani. Ulje konoplje pruža taj optimalan odnos i lako se dodaje u hranu kako bi povećala svoju nutritivnu snagu.

Koristan za dijabetičare

Ulje konoplje ima prilično malu količinu šećera i ugljenih hidrata, a izaziva osećaj sitosti. Ono čini odličan sastojak hrane za dijabetičare. Kao dodatni bonus, prirodne hranljive materije ulja takođe pomažu u očuvanju ravnoteže šećera u krvi.

Bori se protiv psorijaze

Stručnjaci veruju da do psorijaze zbog niskog nivoa omega 6 masnih kiselina u svom sistemu. Ponovo, ulje konoplje ima ove supstance u optimalnim odnosima, a njihovo dodavanje će pomoći u poboljšanju hidratacije, zdravlja i oksigenacije kože – bez upotrebe hemijskih dodataka. Takođe, ulje konoplje sadrži kanabinoide koji dokazano blagotvorno deluju na čitav niz promena na koži: crvenilo, grubu kožu, svrab, ekceme itd.

Bolji imunitet

Nutritivne vrednosti konoplje i bogat sadržaj esencijalnih masnih kiselina pomažu u regulaciji vitalne crevne flore koja pomaže u očuvanju našeg imuniteta. Ciljajući sam uzrok nastanka bolesti creva i podržavanjem telesnog mikrobiološkog zdravlja, postajete otporniji na štetne mikroorganizme, što je naročito korisno u hladnijim mesecima kada su svi skloni prehladama.

Nema više proširenih vena

Konopljino ulje smanjuje i sprečava proširene vene tako što prečišćava krv – ovo takođe smanjuje rizik od krvnih ugrušaka.

 Zdrav nervni sistem

I na kraju, ali ne manje bitno, ulje konoplje pomaže u sprečavanju nervnog sistema da doživi proces degradacije koji se naziva demijelinacija – gde se mijelinski plašt, koji štiti nervni sistem, razbija. Korisne masne kiseline prisutne u ovom ulju sprečavaju da se ovo desi očuvanjem zdrave strukture ćelija membrane. Na zdravlje nervnog sistema takođe utiču i kanabinoidi sadržani u ulju. CBD je kanabinoid koji deluje protiv stresa i nesanice. On ima neuroprotektivno i antioksidativno dejstvo.

Možda ti se takođe svidi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *