Pantenol za lepu kožu i kosu

Verovatno znate da oštećenu kožu i kosu treba negovati pantenolom. Pantenol je nezaobilazni sastojak krema, maski za kosu, preparata za nokte koji služe za dubinsko negovanje i hidrataciju. Čak i ako pogledate sastave preparata koji vas okržuju u domaćinstvu, verovatno ćete naići na pantenol. Ali šta je to pantenol i kako je tako učinkovit?

Šta je pantenol?

Pantenol je hemijska supstanca koja se satoji od pantotenske kiseline, i on je provitamin B5. Prirodni je sastojak kože, pojavljuje se u prirodi i može biti proizveden iz životinjskih i biljnih izvora. Koristi se kao sastojak različitih kozmetičkih preparata. Pantenol stimuliše deobu ćelija epiderma i potpomaže prirodne procese regeneracije kože. U listama sastojaka kozmetičkih preparata ga možete pronaći i pod nazivima: dexpanthenol, bepanthen, pantothenol, provitamin B5, pantothenyl alcohol, D-pantothenyl alcohol, DL- pantothenyl alcohol. Kada se absorbuje u telu, pantenol postaje pantotenska kiselina (vitamin B5) koji je veoma važan sastojak koenzima A, ključnog za metabolizam ćelija.

Za šta se koristi?

U kozmetičkim preparatima se obično koristi kao humektant (sredstvo koje odlično vezuje vodu), pa je primarna funkciija pantenola da hidrira kožu. Takođe, pantenol omekšava i umiruje kožu, pomažući joj istovremeno da izgradi zaštitnu barijeru protiv iritacija i gubitka vlažnosti.

Preparati za negu kože

Vitamin B5 je osnova za zdravu zdravu kosu i kožu. Zato ne iznenađuje što je pantenol, od kojeg nastaje vitamin B5 u sastavu mnogih produkata za negu, kao što su losioni i sredstva za čišćenje. Takođe se nalazi u kozmetičkim preparatima, kao što su ruževi, puderi i maskare. Pantenol se stavlja i u kreme koje se nanose protiv ujeda insekata, iritacija ili ojeda.  Pantenol se opisuje kao humektant (ovlaživač), emolijent (ublaživač) i omekšivač sa anti-inflamatornim svojstvima. To znači da zadržava vlažnost kože i kose, ublažava povrede, umiruje i štiti. Može da unapredi hidrataciju kože, elastičnost, i izgled. Takođe ublažava:

  • crvenilo
  • upale
  • manje posekotine i povrede,
  • iritacije,
  • ujede insekata,

Pantenol pomaže u zaceljivanju rana, kao i kod iritacija i ekcema.

Preparati za negu kose

Preparati za kosu sadrže sadrže pantenol zbog sposobnosti da kosi daju

  • sjaj
  • mekoću
  • snagu

Takođe pantenol štiti kosu od spoljnih uticaja tako što zadržava vlagu unutar dlake. Jedna studijia je pokazala da pantenol pomaže da kosa što duže ostane bujna. U studiji pantenol je kombinovan sa drugim aktivnim supstancama, kao maska za kosu.

Preparati za nokte

Nokti su sačinjeni od proteina keratina, kao i kosa. Tako protein deluje i na nokte. Koristi se za ojačavanje noktiju, kroz kreme, ulja i tretmane.  Istraživanje  je pokazalo da se primenom pantenola na nokte postiže bolja hidriranost zaštita od lomljenja.

Možda ti se takođe svidi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *