Ruzmarin – biljka sa neverovatnim moćima

ulje ruzmarina

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) je mnogo više od aromatične biljke koja daje odličan ukus vašim jelima. Ruzmarin je zapravo jedna od najmoćnijih biljaka koja daje jedno od najkorisnijih esencijalnih ulja na svetu!

Kada se antioksidativna moć ruzmarina izrazi u ORAC jedinicama (antioksidativna vrednost za hranu i piće) vidi se da ruzmarin, sa svojih  11.070 jedinica ima istu neverovatnu moć da se bori protiv slobodnih radikala kao i gođi bobice.

Ova zimzelena mediteranska biljka koristila se u narodnoj medicini hiljadama godina za poboljšanje memorije, ublažavanje problema sa varenjem, popravljanje imunog sistema i ublažavanje bolova. 

Savremena naučna istraživanja samo potvrđuju i proširuju opseg delovanja ove neverovatne biljke, a najnovija istraživanja ukazuju na neverovatne efekte na nekoliko tipova kancera.

ruzmarin

Šta je esencijalno ulje ruzmarina?

Ruzmarin spada u istu grupu bilja kao i lavanda, bosiljak, mirta i žalfija. Ruzmarin se obično koristi svež ili sušen kao začinsko bilje. Ulje se ekstrahuje iz lišća i cvetova. Sa drvenastim i postojanim mirisom ulje ruzmarina se opisuje kao pročišćujuće i osvežavajuće. Korist od ulja se pripisuje antioksidativnijm svojstvima njegovih supstanci, uključujući karnosol, karnosolnu kiselinu, ruzmarinsku kiselinu itd.

U starim civilizaciijama smatran je svetom biljkom, i korišćen je u pojedinim obredima.

Za šta je delotvorno ulje ruzmarina?

  • Bori se protiv ćelavosti. Istraživanje sprovedeno 2015. pokazalo je da tretiranje skalpa uljem ruzmarina daje iste efekte kao i tretiranje minoksidilom, koji se obično koristi protiv androgene alopecije. 
  • Poboljšava memoriju. Ova osobina ruzmarina poznata je hiljadama godina, pa su ruzmarin uzimali i učenici u staroj Grčkoj za vreme polaganja ispita. Časopis International Journal of Neuroscience objavio je studiju 2017. gde se ocenjuju učinci ulja lavande i ruzmarina. Pronađeno je da ruzmarin značajno poboljšava generalni kvalitet memorije i kvalitet sekundarnih faktora memorije. Dokazano je da ruzmarin pomaže ljudima da ostanu budniji. Takođe, studijie su pokazale da ruzmarin, u kombinaciji sa još nekim esencijalnim uljima, može da pomogne u prevenciji i lečenju Alchajmerove bolesti.
  • Štiti jetru. Ruzmarin se tradicionalno koristi za čišćenje jetre i poboljšanje njenog funkcionisanja. Esktrakt ruzmarina sprečava neželjene promene u tkivu jetre i njenom funkcionisanju koji nastaju kao rezultat ciroze.
  • Snižava nivo kortizola. Pronađeno je da ruzmarin u kombinacijii sa lavandom snižava nivo kortizola (hormona stresa).
  • Bori se protiv raka. Pored toga što je antioksidant, ruzmarin je takođe poznat po antitumornim i antiinflamatornim svojstvima. Jedan od ruzmarinovih aktivnih supstanci je karnosol. Karnosol ima svojstva koja se bore prtiv kancera prostate, grudi, kože, leukemije i daje obećavajuće rezultate. On je usmeren protiv ćelija zahvaćenih tumorom, dok ne oštećuje okolne ćelije.

 

Možda ti se takođe svidi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *