Šta je to u čokoladi što nas „diže“?

Stotinama godina se crna čokolada smatra zdravom hranom. Na početku se čokolada koristila kao napitak, nije je bilo u čvrstom stanju. U 16. veku su španski istraživači doneli čokoladu u Evropu i preneli recept drevnog naroda Maja, koji su pili čokoladu hladnu i sa začinima. Od tada, čokolada se vrednovala kao posebno okrepljujuće piće, a smatrana je i lekovitim. Čokolada je korišćena kao pomoć kod raznih boljki. Šta to čokolada sadrži ?

Prirodne supstance za “dobar osećaj”

Za početak, šećer, mast i ugljeni hidrati daju energiju. Zavodljiv ukus čokolade potiče od kakao butera koji se topi na telesnoj temperaturi. Za “dobar osećaj” odgovorne su zapravo supstance u našem mozgu, pa ćemo ukratko da ih navedemo. Čokolada sadrži čitav niz takvih supstanci: teobromin, kofein, feniletilamin (PEA) i anandamid. Ove hemijske supstance deluju na mozak, ali i čitavu fiziologiju.

Tebromin i kofein su stimulansi, a feniletilamin je hemijska supstanca koju oslobađa naš mozak, na primer, kada se zaljubimo. Takođe deluje kao prirodni antidepresiv u kombinaciji sa dopaminom koji je prirodno prisutan u mozgu. Anandamid pomaže u stimulaciji sinapsi (veze između nervnih ćelija koje omogućavaju prenos signala) što čini da se signali “dobrog osećaja” lakše prenose putem neurona.

Serotonin je supstanca koja se oslobađa u mozgu posle unošenja ugljenih hidrata. To je neurotransmiter koji prenosi osećaj smirenosti i pomaže u stabilizaciji raspoloženja. Endorfin je još jedna hemisjka supstanca koja  šalje energiju, odgovoran je za osećaj sreće i čak može delovati protiv bolova.   I serotonin  i endorfin se oslobađaju kada jedemo čokoladu i čine da se osećamo dobro. Čokolada takođe sardrži magnezijum, koji potpomaže proizvodnju serotonina, sadrži vitamine Al, Bl, B2, C, D, i E, a takođe sadrži kalcijum, kalijum, natrijum i gvožđe.

Kakao za moždane funkcije

Nekoliko studija je naglasilo potencijal crne čokolade za unapređenje zdravlja srca i krvnih sudova, uglavnom unapređujući funkcionisanje arterija, što može pomoći snižavanju krvnog pritiska. Istraživači su takođe potvrdili da kakao može pomoći moždanim funkcijama.

Benefiti čokolade se uglavnom pripisuju supstancama koja se zovu flavonoidi i slični su onima koji se nalaze u crnom vinu, soku od grožđa, crnom čaju i mnogim drugim biljnim namirnicama. Kao i ostali fitonutrijenti, flavonoidi su moćni antioksidanti sa protivupalnim dejstvom i korisni su za imunološki sistem. Uglavnom, što je čokolada crnja, sadrži više flavonoida. Prema studiji koja je sprovedena na Kornel univerzitetu, jačina antioksidanata koji se nalazi u toplom kakau je gotovo dupla nego u crnom vinu i dva do tri puita veća nego u zelenom čaju.

Posledice starenja

Nova studija koju su sproveli italijanski istraživači objavljena u časopisu Hipertenzija uključila je 90 ljudi starosne dobi iznad 65 godina sa blagim kognitivnim oštećenjem (MCI).

Ovo je stanje blaže nego staračka demencija, ali ispitanici su imali su veće  probleme sa pamćenjem nego što je to uobičajeno kod starenja. Procenjuje se da 20% ljudi starosne dobi preko 70 godina  imaju ovaj poremećaj i svake godine 5% od njih pređe u demenciju. Nakon osam nedelja, grupa koja je unosila visoke količine flavonoida bolje je uradila testove memorije, govora i kognitivne testove nego ispitanici koji su uzimali manje flavonoida. Njihov krvni pritisak, šećer u krvi i oksidativni stres se takođe popravio. Neosporno je da crna čokolada pozitivno utiče ne samo na raspoloženje, već i na niz procesa u telu, što naročito pogoduje sladokuscima i ljubiteljima ove poslastice.

 

Možda ti se takođe svidi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *