Tamarind – biljka bogata antioksidansima

Tamarind (Tamarindus indica) je izuzetno korisna biljka koja se stotinama godina koristi u narodnoj medicini širom Afrike. Vremenom se rasprostranila po Aziji i Južnoj Americi, gde se koristi kao dodatak jelima, zbog svog kiselkasto-slatkastog ukusa i posebne arome. U savremenoj kozmetici ova biljka postala je vredan sastojak, jer ekstrakt semena tamarinda poseduje snažna antioksidativna svojstva.

Među raznim mineralima prisutnim u semenu tamarinda posebno se izdvaja visok procenat kalijuma,  fosfora, zatim magnezijum, natrijum, kalcijum i selen. Dobar je izvor vitamina A, B1, B2, B3, B5, B6, kao i vitamina C.

Tamarind sadrži aminokiseline (lizin, triptofan i metionin) i vinsku kiselinu(12%) koja je „odgovorna“ ne samo za kiseli ukus tamarinda već i za antioksidativno svojstvo, jer se suprotstavlja dejstvu slobodnih radikala. Seme tamarinda unapređuje imunitet i štiti organizam. Na našem podneblju ova egzotična biljka se nedovoljno koristi, uprkos njenim brojnim benefitima.

Kozmetika

Ekstrakt semena tamarinda sadrži ksiloglikane, koji se koriste u mnogim kozmetičkim i farmaceutskim proizvodima. Tamarind je sastojak krema za negu kože, jer je bogat antioksidansima – pomaže u borbi protiv slobodnih radikala,  glavnih uzroka starenja. Pored toga, koristi se i za lečenje manjih opekotina. Takođe štiti od infekcija, pa je koža zdravija i lepša.

Ekstrakt semena unapređuje elastičnost kože, obezbeđuje vlažnost i mekoću kože. Sadrži hijaluronsku kiselinu koja utiče na zadržavanje vlage i zaglađuje bore. Tamarind seme je rastvorljivo u vodi, i zato se koristi u proizvodnji seruma, gelova, tonika za lice, krema i maski. Takođe deluje kao anti-aging formula.

Reguliše probavu

Tamarind se posebno preporučuje kod lošeg rada creva, kada su najčešći simptomi tvrda stolica ili uporni zatvor. Drugim rečima, posebno je delotvoran za regulisanje procesa varenja. U tom slučaju konzumira se u različitim dozama, u zavisnosti od toga da li navedeni problem imaju odrasli ili deca. Kako poseduje izuzetna digestivna svojstva, pomaže osobama koje imaju želudačne ili probleme sa varenjem. Omotač semena crvene boje efikasno leči dijareju. Takođe se koristi kao prevencija raka creva.

Artritis i reuma

Njegova anti-inflamatorna svojstva ublažavaju bol u zglobovima. Narodna medicina podneblja u kojima ova biljka tradicionalno raste, kaže da konzumiranje polovine kašičice pečenog i samlevenog  semena tamarinda dva puta dnevno sa vodom pomaže kod problema sa zglobovima i ublažava bol.

Zdravlje zuba

Protrljajte zube i desni samlevenim (sprašenim) semenom tamarinda ako imate loše zube. Posebno je delotvorno kod pušača koji imaju na zubima naslage nikotina i plaka. Ovo takođe uklanja mrlje od kafe, crnog čaja, pušenja.

Antibakterijska svojstva

Tamarindovovo seme sadrži antibakterijska svojstva koja štite od upala koju uzrokuju bakterije. Takođe štiti od bakterijsklih infekcija kože, kao i urinarnih i crevnih  infekcija. Sok od semena tamarinda koristi se protiv upale krajnika i  kašlja.

 

 

Možda ti se takođe svidi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *