Vitamin E štiti i obnavlja kožu

Da li ste znali da je vitamin E je jedan od najboljih antioksidanasa u organizmu? To je vitamin rastvorljiv u masti koji štiti ćelije od oštećenja, usled dejstva slobodnih radikala. Pored toga što igra ključnu ulogu kao antioksidant, vitamin E doprinosi zdravom funkcionisanju mnogih organa. Takođe podstiče aktivnosti enzima i neuroloških procesa. Vitamin E je zapravo zbirno ime za osam jedinjenja, (četiri tokoferola i četiri tokotrienola) koji imaju različite povoljne uticaje na organizam, u zavisnosti od kombinacije i razmere. Zato je najbolje različite oblike vitamina E unositi kroz namirnice, kao što su badem, sirovo seme suncokreta, ulja suncokreta i masline, spanać, kelj, brokoli… Zbog blagotvornog dejstva na kožu, kosu i nokte, vitamin E je važan sastojak preparata za negu i kozmetiku.

Obnavlja oštećenu kožu

Vitamin E doprinosi zdravlju kože tako sto osnažuje zidove kapilara i popravlja vlažnost i elastičnost, delujući kao prirodni anti-aging nutrijent u telu. Studije su pokazale da vitamin E redukuje upale i u telu i na koži. Tako pomaže da koža zadrži mladalački, zdrav izgled. Ova antioksidativna svojstva takođe pomažu kod izlaganja štetnim spoljnim uticajima, kao što su dim, zagađenje, UV zračenje. Unos vitamina E zajedno sa sa vitaminom C, važan je u borbi protiv upala posle izlaganja UV zračenju. Pred toga je veoma koristan u tretiranju akni i ekcema.

Vitamin E pomaže pri regeneraciji tkiva. Absorbuje se u epidermisu i može da se koristi u ublažavanju opekotina od sunca. Zato što ubrzava regeneraciju ćelija, Vitamin E može se koristiti u tretmanu protiv ožiljaka, akni i bora i čini da koža izgleda mlađe i zdravije.

Vitamin E se bori protiv slobodnih radikala

Slobodni radikali su jaki oksidansi, što znači da su veoma reaktivni atomi. Oni imaju nespareni elektron, pa ,,napadaju” atome oko sebe kako bi im ,,preoteli” elektron i došli u stabilno stanje. Slobodni radikali imaju štetno dejstvo po ćelije, tkiva – čitav organizam. Nastaju stalno u organizmu, koji se stalno sa njima bori. U toj borbi najveću ulogu imaju antioksidansi. Antioksidansi imaju elektrone koje mogu da daju oksidansima i stabilizuju ih ( tako da ne budu reaktivni).

Smatra se da je vitamin E zajedno sa drugim antioksidansima iz hrane (vitamin C, flavonoidi) dobra prevencija za nastanak oboljenja srca i krvnih sudova, malignih oboljenja, a doprinosi i poboljšanju opšteg zdravlja organizma.

Možda ti se takođe svidi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *